Ako predísť upchávaniu ciev? (2)

Resveratrol je prírodná látka s priaznivými účinkami na zdravie človeka. Resveratrol má veľa zdravotných výhod.

Lekaren-ADONAI-Ako_predist_upchavaniu_ciev_2_1

S pribúdajúcim vekom sa cievy zužujú a hodnoty tlaku sa  zvyšujú. A tak rastie aj riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Resveratrol vďaka svojim účinkom pôsobí ako ochrana srdca a obehového systému, znižuje hladinu cholesterolu a pôsobí ako ochrana pred zrazeninami, ktoré môžu spôsobiť infarkt a mŕtvicu. Resveratrol, ako sme spomínali, je prírodná látka s priaznivými účinkami na zdravie človeka. Resveratrol má veľa zdravotných výhod. Chceme poukázať na niektoré z hlavných účinkov tejto látky. S pribúdajúcim vekom sa cievy zužujú a hodnoty tlaku sa  zvyšujú. A tak rastie aj riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb. Resveratrol vďaka svojim účinkom pôsobí ako ochrana srdca a obehového systému, znižuje hladinu cholesterolu a pôsobí ako ochrana pred zrazeninami, ktoré môžu spôsobiť infarkt a mŕtvicu.

Resveratrol má tieto účinky:

Pôsobí na zníženie škodlivého LDL cholesterolu

Resveratrol bráni vzniku oxidovaného LDL cholesterolu zneškodňovaním škodlivých voľných radikálov. Oxidovaná forma LDL cholesterolu sa hromadí v krvi, poškodzuje cievnu výstelku až môže vzniknúť trombus. Z vedeckých štúdií a experimentoch na zvieratách sa dozvieme, že resveratrol ochraňuje LDL cholesterol.

Podporuje cirkuláciu krvi v cievach

Znižuje systolický tlak

V štúdii z roku 2015 sa zamerali  na kvantitatívne vyhodnotenie účinkov resveratrolu na systolický krvný tlak  a diastolický krvný tlak. Metaanalýza ukazuje, že spotreba resveratrolu výrazne znižuje hladinu systolického tlaku pri vyššej dávke ≥ 150 mg, zatiaľ čo resveratrol nemá žiadne významné účinky na hladiny diastolického tlaku. 

Ako antioxidant prispieva k prevencii rakovinových ochorení

Resveratrol patrí do skupiny polyfenolov a je známy hlavne ako antioxidant.

Antioxidant pôsobí tak, že v organizme chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi, ktoré sú príčinou mnohých civilizačných chorôb. Voľné radikály zvyšujú riziko rozvoja rakoviny a prispievajú k predčasnému starnutiu. Resveratrol  je 20-krát silnejší ako vitamín C, 5-krát silnejší ako betakarotén a má 50-krát vyšší antioxidačný účinok ako vitamín E.

Overené sú predovšetkým ochranné účinky resveratrolu pred vplyvom niektorým chemických kancerogénov aj B zložky UV žiarenia, tlmivý vplyv na delenie nádorových buniek.

V štúdiách na zvieratách a v skúškach v skúmavkách  sa preukázalo, že bojuje proti niektorým druhom rakovinových buniek. Môže inhibovať rast rakovinových buniek, môže zabrániť replikácii a rozšíreniu rakovinových buniek. Nedávne výskumy naznačili, že resveratrol oslabuje rakovinové bunky pankreasu a zvyšuje ich zraniteľnosť voči chemoterapii.

Sú potrebné ešte ďalšie skúmania a výskum, aby mohla byť táto zlúčenina použitá na liečbu rakoviny u ľudí.

Posilňuje imunitu

Podporuje obranyschopnosť organizmu proti nežiadúcim externým vplyvom.

Lekaren-ADONAI-Ako_predist_upchavaniu_ciev_2_2

Zlepšuje citlivosť buniek na inzulín

Stabilizuje hladinu cukru v krvi

Je dokázané, že resveratrol spôsobuje lepšiu citlivosť na inzulín a tým výrazne znižuje hladinu glukózy v krvi. Aktivuje proteín AMPK, ktorý udržiava nízku hladinu cukru v krvi.Je dokázané, že resveratrol spôsobuje lepšiu citlivosť na inzulín a tým výrazne znižuje hladinu glukózy v krvi. Aktivuje proteín AMPK, ktorý udržiava nízku hladinu cukru v krvi.

Bráni určitému enzýmu, aby zmenil glukózu na sorbitol. Ak sa v tele ľudí s cukrovkou nahromadí veľa sorbitolu, môže nastať oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky. Antioxidačné pôsobenie resveratrolu tak ochraňuje pred komplikáciami cukrovky spôsobené oxidačným stresom.

Môže dokonca poskytnúť viac výhod pre ľudí s cukrovkou ako pre tých, čo cukrovku nemajú. Vedci tvrdia, že v budúcnosti by sa mohol resveratrol použiť pri liečbe cukrovky a jej komplikácií, ale je potrebný ešte ďalší výskum.

Má protizápalový účinok

Bolesť kĺbov a rozpad chrupavky pozorujeme ako hlavné príznaky artritídy. Výskum ukázal, že resveratrol má potenciál znižovať zápal a predchádzať poškodeniu kĺbov. Králiky s artritídou kolenných kĺbov mali menšie poškodenie chrupavky po podávaní injekcie resveratrolu do postihnutých kĺbov. 

Zlepšuje pamäť

Hlavnou príčinou vzniku Alzheimerovej choroby je vznik amyloidných plakov. Na ich vzniku sa podieľajú bielkovinové fragmenty. Počas výskumu sa zistil potenciálny účinok resveratrolu, ktorý obmedzuje činnosť týchto fragmentov svojim antioxidačným a protizápalovým pôsobením.

Výživové doplnky s obsahom resveratrolu

V priebehu štúdií sa nepreukázali žiadne vedľajšie účinky takýchto výživových doplnkov vo forme tabliet pri dodržaní stanoveného dávkovania. Ak netrpíte zdravotnými problémami, tak sa nemusíte obávať. Pravdepodobne bezpečné množstvá sú také, aké sa nachádzajú v potravinách ako súčasť pestrej stravy. Ak sa užíva v dávkach do 1500 mg  denne maximálne 3 mesiace je prevdepodobne bezpečný. Pri vyšších dávkach 2000-3000 mg denne, ale stále bezpečných, môžu pravdepodobne spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

Počas skúmavkových štúdií sa zistilo, že veľké dávky tejto zlúčeniny vedia zastaviť zrážanie krvi. Ak užívate lieky proti bolesti alebo antikoagulanciá (napr. warfarín alebo heparín), neodporúča sa užívať výživové doplnky s obsahom resveratrolu. Môžu spôsobiť krvácanie alebo modriny. 

Prestaňte s užívaním doplnkov výživy s obsahom resveratrolu aspoň 2 týždne pred plánovaným chirurgickým zákrokom. Môže zvýšiť riziko krvácania počas a po operácii. Aj tu platí - poraďte sa o užívaní so svojim lekárom, najmä v prípade, ak ich chcete užívať dlhšiu dobu.

!1#nastrojezdravia-resveratrol-extra-30-cps,co-virex-30-cps,mp-echinacea-600-forte-kurkum-tbl67#1!

Využitie v kozmetickom priemysle

Ako  elixíre mladosti. Je to hlavne kvôli  antioxidačným účinkom, ktoré zlepšujú, napríklad aj výzor pokožky a tiež spomaľujú starnutie buniek. Tieto účinky resveratrolu sa využívajú najmä v kozmetickom priemysle.

- Mgr. Martina Suchá -