Ako predísť upchávaniu ciev? (1)

Spoznajte resveratrol a využite jeho potenciál ešte dnes.

Ako predísť upchávaniu cie? (1. časť) | Lekáreň ADONAI

Resveratrol je prírodná látka, ktorá sa nachádza v rôznych druhoch rastlín, najmä v červenom víne, v hrozne, ale aj v iných druhoch ovocia a zeleniny. Patrí do skupiny polyfenolov, ktoré sú známe svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami. Resveratrol je považovaný za potenciálne prospešný pre zdravie, pretože sa mu pripisuje schopnosť zlepšiť funkciu srdcovocievneho systému, znížiť zápal, podporiť imunitný systém, zlepšiť metabolizmus a podporiť zdravie mozgu.

Resveratrol je prírodná látka, ktorá má potenciálne prospešné účinky na zdravie, pretože pôsobí ako silný antioxidant a pomáha znižovať zápal v tele. Zlepšuje funkciu srdcovocievneho systému, podporuje imunitný systém, zlepšuje metabolizmus a môže byť prospešný aj pre zdravie mozgu. Resveratrol sa nachádza v rôznych druhoch rastlín, najmä v červenom víne a hrozne, ale aj v iných druhoch ovocia a zeleniny.

Ak hľadáte prírodný spôsob, ako podporiť svoje zdravie, môže byť resveratrol tou správnou voľbou pre vás.

Čo je to „francúzsky paradox“?

Francúzsky paradox bol zistený pri výskume pozitívneho vplyvu malého množstva vína na osobách stredného a pokročilého veku vo Francúzsku.

Táto skupina ľudí mala dobrý zdravotný stav a mali trikrát menej srdcových ochorení ako v iných oblastiach na svete. Tieto skúmané osoby konzumovali aj veľa tučných jedál a boli to fajčiari. Štúdie ukázali priaznivý vplyv červeného vína na organizmus. Červené víno obsahuje látku resveratrol, ktorá pôsobí proti kôrnateniu tepien a upchávaniu ciev. Jeho výskyt je hlavne v šupkách modrých odrôd hrozna.

Čo je to „francúzsky paradox“? | Ako predísť upchávaniu cie? (1. časť) | Lekáreň ADONAI

Táto látka zaujala vedcov a bola predmetom ďalšieho skúmania. Predovšetkým jeho výskyt bol zistený aj u mnohých iných druhov ovocia a zeleniny. Sú to napríklad čučoriedky, brusnice, slivky, čierne ríbezle.

Konzumácia prírodného resveratrolu

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že všetky druhy ovocia a zeleniny, ktoré majú červenú, tmavočervenú alebo bordovú farbu obsahujú resveratrol vo zvýšenej miere. Ďalším zdrojom resveratrolu je aj moruša čierna, granátové jablko, červený grep, arašidy, kakao. Liter červeného vína obsahuje asi 0,2 až 5,8 g resveratrolu podľa odrody hrozna. Dokonca u odrody Pinot Noir (Rulandské modré) je jeho koncentrácia až 28 mg/l.

O ďalších špecifických účinkoch resveratrolu sa budete môcť dočítať v ďalšej časti článku.

Výživové doplnky s obsahom resveratrolu

V priebehu štúdií sa nepreukázali žiadne vedľajšie účinky takýchto výživových doplnkov vo forme tabliet pri dodržaní stanoveného dávkovania. Pravdepodobne bezpečné množstvá sú také, aké sa nachádzajú v potravinách ako súčasť pestrej stravy. Ak sa užíva v dávkach do 1500 mg denne maximálne 3 mesiace je pravdepodobne bezpečný. Pri vyšších dávkach 2000–3000 mg denne, ale stále bezpečných, môžu pravdepodobne spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

!1#co-virex-30-cps,nastrojezdravia-resveratrol-extra-30-cps,jutavit-koenzym-q10-vitamin-e-plus-66-cps,salutem-carnosine-komplex-900-mg-60-tbl#1!

V našej online Lekárni ADONAI nájdete viaceré doplnky výživy s obsahom resveratrolu, zvlášť vám dávame do pozornosti prípravky CO-VIREX a Nástroje zdravia RESVERATROL EXTRA.

- Mgr. Martina Suchá -