Zvládnite zimu v zdraví: Top vitamíny na posilnenie imunity

Naše zdravie je v zimnom období obzvlášť skúšané. Okolo nás zúria vírusy, bojujeme s únavou, často sa presúvame z mínusových teplôt do vyhriatych budov. Pred vonkajšími vplyvmi sa však dokážeme chrániť – najmä načúvaním svojmu telu a prevenciou. Ako si chrániť imunitu počas chladných mesiacov? Poradia vám farmaceutky Lekárne ADONAI

Lekaren-ADONAI-Zvladnite_zimu_v_zdravi_ Top vitaminy na posilnenie imunity-978x600px_1_jpg

1) Doprajte si výdatný spánok na imunitu

Kratšie a tmavé dni počas zimného obdobia spôsobujú, že sme unavení viac ako zvyčajne. To, že pociťujeme vyčerpanie, je úplne v poriadku. A preto, ak to okolnosti dovolia, pokojne si choďte ľahnúť skôr než počas iných ročných období. Vyhýbanie sa spánku alebo jeho skracovanie nevplýva priaznivo na náš imunitný systém. Miestnosť na spánok je vhodné pripraviť. Čo to znamená? Obmedzte modré svetlo, spálňu vyvetrajte, nepoužívajte v posteli elektronické zariadenia a doprajte si odpočinok na kvalitnom matraci. Pred spánkom pomáhajú aj relaxačné aktivity – počúvanie príjemnej hudby, čítanie knihy či horúci kúpeľ. Samotná doba spánku by mala trvať minimálne 7,5 hodiny.

Tip: Každý večer sa uložte do postele a ráno vstávajte približne v rovnakom čase. Telo si postupne zvykne na pravidelný režim a neskôr vám už bude samé dávať znamenia, kedy je čas na odpočinok.

2) Dopĺňajte vitamíny a jedzte pravidelne

Naše stravovanie počas zimy by malo byť pestré a dostatočne výživné na to, aby sme získali energiu potrebnú na zvládnutie všetkých výziev. Zdravý jedálniček však neznamená jesť iba šaláty či držať drastické diéty. Vhodné pre budovanie imunitného systému je dopriať si jedlo častejšie a v menších množstvách.

Tip: Pri pocite prechladnutia si urobte čaj z čerstvého zázvoru, pridajte citrón a med.

A) Vitamín C

Nezastupiteľnú úlohu v budovaní imunitného systému zohráva vitamín C. Ten môžete dopĺňať vďaka ovociu aj zelenine. Obohaťte svoj jedálniček o citrón, pomaranč, mandarínku alebo grep. Prípadne si ako prílohu k raňajkám či obedu dajte batat, paradajku alebo červenú papriku.Hodnotu vitamínu C v organizme môžete efektívne zvýšiť aj výživovými doplnkami, ktoré nájdete u nás v Lekárni ADONAI. Vašu imunitu podporí Vitamín C od Plus Lekárne, Celaskon alebo CeVitko sirup. Každý z týchto vitamínov sa sústredí na iný benefit, takže odporúčame vyberať po porade s lekárnikom. V Lekárni ADONAI vám radi pomôžeme.

!1#plus-lekaren-vitamin-c-500-mg-long-effect-60-cps,cevitko-vit-c-sirup-60ml,celaskon-imunita-plus-500-mg-30-tbl,devit-kvapky-20-ml#1!

B) Horúci vývar

Čo môže byť v zime lepšie ako horúci vývar? Vždy príjemne zahreje, zasýti a zelenina prispeje k prevencii imunity. Do polievky pokojne pridajte akýkoľvek druh zeleniny, na ktorú máte chuť.Odporúčame najmä zelenú listovú zeleninu – brokolicu, kel či kapustu, ktoré sú bohaté na zinok a železo. Ak potrebujete doplniť extra zinok, v Lekárni ADONAI nájdete doplnok výživy ArkoDEFENSES, vitamíny Ascorvita či Zinok od Plus Lekárne. Navyše, tieto doplnky sú multifunkčné preparáty s viacerými zložkami, ktoré budujú celkovú imunitu.

!2#arko-defenses-adult-sol-por-7-dos,ascorvita-max-tbl-vitamin-c--d-a-zinok-30-tbl,plus-lekaren-zinok-15-mg-100-tbl,platan-c-d3-zinok-selen-tbl-s-postupnym-uvolnovanim-60-ks#2!

C) Strukoviny

Top trojicu potravín, na ktoré by sme v zime nemali zabúdať, dopĺňajú strukoviny. Tie sú kvalitným zdrojom sacharidov a bielkovín. Šošovica, fazuľa či hrach ľahko zasýtia a zoznam jedál, ktoré z nich môžete pripraviť, je veľmi pestrý. Inšpirujte sa receptami na prívarky, polievky, rizoto, placky či nátierky na chlebík.

Lekaren-ADONAI-Zvladnite_zimu_v_zdravi_ Top vitaminy na posilnenie imunity_2

3) Doprajte si pohyb na čerstvom vzduchu

V zime často do práce prichádzame a odchádzame z nej za tmy, čo v nás môže vzbudiť pocity úzkosti. Bojovať s týmito negatívnymi emóciami môžeme aj fyzickou aktivitou. Beh či posilňovňa nemusia lákať každého. Veríme však, že nájsť si 30 minút denne na pohyb dokážeme všetci. Ak vonku práve nezúri snehová kalamita či silný vietor, pokojná prechádzka nás privedie na pokojnejšie myšlienky. Pohyb na čerstvom vzduchu zvyšuje obranyschopnosť organizmu, keďže naše telo si postupne zvyká na chlad. Samozrejme, je dôležité obliecť sa primerane aktuálnemu počasiu. 

Tip: Vezmite na prechádzku blízku osobu, s ktorou vám čas ubehne rýchlejšie.

- Tím Lekárne ADONAI -