Zdravé chudnutie

Lekaren-ADONAI-Zdrave-chudnutie_1-978x600px

Kto by nechcel byť štíhly, krásny a zdravý? Len ako to dosiahnuť! 

S pribúdajúcim vekom zvyknú pribúdať aj kilá. Môže to byť spôsobené: chýbajúcim pohybom, sedavým zamestnaním, nesprávnymi stravovacími návykmi, u žien materstvom, ale aj lenivosťou. Jednoducho máme sa radi a je nám tak dobre.

Ak s tým chceme niečo urobiť, najprv si musíme priznať, že máme problém, a potom sa rozhodnúť, ako na to. Na internete nájdeme mnoho diét, návodov a „zaručených“ rád na chudnutie. Avšak často nás to stojí len kopu peňazí a výsledok je nulový, alebo dokonca skončíme s jo-jo efektom. Skúsme začať úplne jednoducho.

Gastrointestinálny trakt je zložitá sústava v tele človeka. Pocit hladu a sýtosti sa vytvára v mozgu pomocou hormónov leptínu a grelínu.

Leptín

Hormón leptín je tvorený v tukovom tkanive a jeho vysoká hladina v krvi signalizuje pocit sýtosti. Rýchly úbytok tukového tkaniva pri drastických diétach prudko zníži produkciu leptínu a vyvolá silný hlad. Naopak to tak, nanešťastie, nefunguje. Čím viac jeme, tým viac sa nám zväčšuje tukové tkanivo a zvyšuje sa produkcia leptínu. Mozog si tak vybuduje rezistenciu na leptín. Obézni ľudia, preto potrebujú stále viac a viac jedla. Je to spôsobené tým, že hlavnou úlohou leptínu je chrániť tukové zásoby pre prípad ohrozenia života a reprodukcie jedinca.

Grelín

Hormón grelín, nazývaný aj hormón hladu, vzniká v tráviacom trakte, konkrétne v žalúdku. Ak je žalúdok prázdny, množstvo grelínu v krvi sa zvýši, čo v mozgu vyvolá pocit hladu. Po naplnení žalúdka hladina grelínu klesne. Hladinu tohto hormónu ovplyvňuje aj stres a nedostatok spánku.

Z toho vyplýva, že rovnováha hormónov leptínu a grelínu má najväčší vplyv na rovnováhu telesnej hmotnosti človeka. Doplnenie leptínu zvonku nemá pre spomínaný vznik tolerancie význam. Dôležité je podnietiť zvýšenú tvorbu leptínu prirodzene. Ako na to?

Lekaren-ADONAI-Zdrave-chudnutie-2-978x600px

1 | Dostatok spánku a redukcia stresu

Spánok pod 6 hodín zvyšuje chuť do jedla a túžbu po cukroch. Mnohé štúdie ukazujú, že krátky spánok, pod 5 hodín, vedie k zvýšenej hmotnosti a zvýšenej chuti na kalorické jedlá.

2 | Správne plánovanie jedla

Pravidelnosť stravovania s menšími časovými odstupmi je pozitívna pre vitalitu. Znižuje sa riziko únavy najmä po väčšom jedle a nedochádza k zvýšenej produkcii grelínu v dôsledku prázdneho žalúdka.

3 | Zloženie stravy

Keď spoznáme kolobeh hormónov, vidíme, že diéty s nízkym príjmom potravy alebo energeticky chudobná strava, nemajú pri chudnutí veľký efekt.Taktiež vylúčenie nejakej zložky potravy môže mať za následok nedostatok inej esenciálnej látky v organizme.

4 | Fyzická aktivita

Aktívny pohyb je pre chudnutie to najdôležitejšie. A nie len pre chudnutie. Ani jeden liek nemá toľko pozitív, koľko má šport a pobyt v prírode.

Lekaren-ADONAI-Zdrave_chudnutie-3-978x600px

Občas je však nutné chudnutie podporiť, povzbudiť metabolizmus. Vhodné prípravky a prírodné doplnky urýchľujú metabolizmus, napomáhajú obmedzovať ukladanie tukov, znižujú chuť do jedla a prispievajú k dobrej činnosti tráviaceho traktu. Tablety, roztoky, granuláty s obsahom zelenej kávy, vlákniny, bobúľ acai berry, zeleného čaju, guarany, jablčného octu, L-carnitínu, spiruliny... sú správnou voľbou pre redukciu hmotnosti.

- Mgr. Edita Jiříčková -

!1#jutavit-slim-lady-fat-burner-100-kapsul,astina-kilostop-balance-60-kps,chlorella-plus-spirulina-bio-400-tbl,detox-silna-davka-60-cps#1!